dissabte, 3 de maig de 2014

NOÇA

Bartomeu Roselló-Pòrcel  va néixer a Mallorca el 1913 i va morir a El Brull el 1938, víctima d’una tuberculosis.
Així doncs, la seva carrera literària va ser curta però intenta, per això es considerat un dels escriptors de la ‘Generació Sacrificada’’

Aquest poema pertany al ‘Quadern de sonets’ de 1934.

Pel que fa la seva estructura estem parlant de sis estrofes: 2 quartets i 4 apartiats combinats els blancs i de rima assonant ( -a-a).

Abans de res explicarem el títol d’aquest poema. Noça no només té a veure amb una celebració, sinó que també és una beguda típica de Mallorca.
En la primera estrofa el poema ens endinsa en una celebració. Com podem veure té un inici que remet al folclore, a la tradició.
En la segona estrofa es parla de la Nostra Dona de la Grada, una catedral de Mallorca. Per tant en aquesta part hi podem veure l’adoració que sent Roselló-Pòrcel per la seva terra tot i que es trobi en terres catalanes.
En la tercera estrofa ens situa a l’alcora, l’espai on s’haurà de consumar l’enllaç. En aquesta part hi podem veure un aire feixuc.
En les dues últimes estrofes hi trobem un contrast ja que tot allò que semblava una gran celebració acaba tenint un trist final.Sembla ser, que el nuvi cau desmaiat i pel color del seu semblant, fins i tot podem pensar, que mor.

Respecte a figures retòriques hi trobem una anàfora en el primers vers ( toquen, toquen), a l’inici de la quarta estrofa una personificació (el rellotge parla) i a l’últim vers del poema una comparació ( més blanc que la porcellana) i també hi ha un hiperbatón al 2n apariat.

En general podem dir que durant tot el poema es juga una mica amb l’humor, tot és una gran antítesi i un joc poètic per infringir la lògica de la realitat. 

1 comentari:

  1. hola, sóc una alumne que estava buscant informacó sobre Noça i me donat compte de que hi ha un error, Noça pertany a la primera part, Fira encesa, d'imitació del foc, Noça va ser escrit al 1937, per tant és imposible que pertanyi a Quadern de sonets.

    ResponElimina