diumenge, 4 de maig de 2014

Leda

Aquest poema està escrit per Bartomeu Roselló-Porcel. Ell neix el 1913, està conisderat un escriptor de la generació sacrificada.coneixara a altres escriptors com Carles Riva, Salvador Espriu i Joan Vinyoli. Va ser victima d'una tuberculosi i el 1938 mor.

Aquest poema pertany a “Quadern de Sonets” publicat l'any 1934. Aquest consta de onze sonets de versos heptasíl.labs, octosil.labs, decasil.labs i alexandrins.

El tema principal d'aquest es una inspiració que fa el poeta del mite clàssic de Leda. Segons el mite hi ha una trobada entre Leda i el cigne.

Com ja hem dit aquest poema és un sonet, compost per dos quartets i dos tercets. Són heptasíl.labs de versos blancs i d'art menor. Hi ha rima assonant en els tercets i el segon quartet.

En el primer quartet ens descriu l'aigua. Aquesta està tranquila tot i que hi ha un lleuger moviment d'aire. En el segon quartet ens parla d'un refex on hi ha una ombra. En aquesta s'insinua el moment en què Leda i el cigne es troben. I s'estan amagant. En el primer tercet veiem un negit per marxar corren i no ser vistos per a ningú i així no els descobreixin. En aquest trobem un encadenament entre el primer vers i continua al segon. I finalment en el segon terct fa una descripció de l'escenaen general.

Com a conclusió, podem dir que aquest poema està relacionat amb el mite de Leda. En aquest cas Roselló-Porcel no explica el mite sinó la sensació que produeix . Altres autors com Rubén Dario i Josep Carner també han escrit sobre aquest mite de Leda però en el seu cas l'han descrit.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada