dissabte, 3 de maig de 2014

DANSA DE LA MORT


Aquest poema pertany al tercer llibre de poemes de Bartumeu Rosselló-Pèrcel al d'"Imitació del foc", publicat al 1938.

En aquest poema apareix de forma dialogada una conversa entre la mort d'aquella persona que s'ha d'emportar. Té una lliçó moral davant l'apropament a la mort i la capacitat del receptor d'invitar al plaer i a l'aventura de l'existència mentre perduri. Els dos últims versos mostren la rapidesa amb què arriba la mort i es veuen obligats a abandonar la seva vida.

És un poema que fa referència a les ànimes dels qui estan cridats a morir, on s'expressa algun plaer terrenal. El poeta mostra al protagonista, com si fos estranger i veiés tots aquests plaers terrenals i no pogués gaudir-los. Aquest seria el preu a pagar.

És un poema de versos anisosil·làbics (diferent número de síl·labes). Està format per tres apariats i una quarteta. Presenta l'esquema mètric següent (aa----b-ab).

En aquest poema apareixen un seguit de figures retòriques com la metàfora (v.1) "Esclaves del jorn" o "servent..." per la mort (penúltim vers), també trobem una enumeració (v.4/5) "cambres de l'oest, amors, drames i vaixells" i trobem una exclamació de sorpresa davant la immediatesa de la fi. També cal destacar el diàleg que apareix en les dues últimes estrofes.

Aquest poema mostra la rapidesa en que la mort ens visita sense previ avís i ens fa deixar el que tenim a mitjes per endur-se'ns.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada